• Hoe los ik familieruzies op?

  Familieruzies zijn nooit leuk. Het kan zijn dat je zelf midden in een ruzie zit of dat je eraan onderdoor gaat omdat er constant wordt geruzied binnen je familie of gezin. De ‘warme’ decembermaanden zitten er ook weer aan te komen en dat zijn nou juist de maanden dat je gezellig bij je familie wilt zijn. Zoals Robert ten Brink altijd zegt ‘All you need is love’ en ‘Met kerst mag niemand alleen zijn’. Zeker rond de kerst en de nieuwjaarsdagen wil je natuurlijk niet dat de spanningen oplopen binnen je gezin of familie. Daarom is het belangrijk om nu al de nodige maatregelen te nemen om de decembermaanden vlekkeloos te laten verlopen. Wat kan ik doen om familieruzies op te lossen?

  Probeer geen partij te kiezen

  Alle families hebben weleens ruzie en geen familie is perfect. Als je wilt dat het goed komt, probeer dan in elk geval geen partij te kiezen (of doe alsof). Probeer je eigen belangen opzij te zetten voor het familiebelang. Misschien zul je het niet eens zijn met de beslissingen die gemaakt worden, maar soms moet je ook bepaalde dingen maar accepteren zoals ze zijn. Door geen kant te kiezen laat je zien dat je erboven staat en bereid bent de familieruzie op te lossen.

  Neem afstand van de situatie

  Soms kunnen de gemoederen zo hoog oplopen binnen familieruzies, dat het maar beter is om wat afstand te nemen van de situatie. Hierdoor kan iedereen rustig en goed nadenken over wat er gebeurd is en kan de situatie nog eens worden overzien. Met name ruzies binnen een gezin kunnen erg vervelend zijn, aangezien je elkaar natuurlijk constant ziet en in hetzelfde huis woont. Hierdoor kan het erg lastig zijn om afstand van de situatie te nemen en conflicten te vermeiden. Bij familieruzies gaat iedereen aan het einde van de dag weer naar hun eigen huis en zie je elkaar voorlopig niet meer. Natuurlijk zal er behoorlijk geroddeld worden, maar in elk geval loopt het niet tot een confrontatie uit.

  Praten helpt

  Praten helpt, hoe vaak hebben we dat nou niet gehoord. Maar toch is het echt waar. Wanneer je er als gezin of familie echt niet uitkomt, kun je de hulp inschakelen van een specialist. Een familiebemiddelaar laat jullie als gezin/familie met elkaar in gesprek gaan en probeert te oorzaken vast te leggen. Een bemiddelaar is objectief en kies geen kant. Tevergeefs zul je vaak zien dat ruzies zijn ontstaan door misverstanden.

  Categories: Uncategorized

  Comments are currently closed.